Gratis forsendelse ved en ordreværdi fra 949 DKK
Køretøjsvalg efter KBA-nr.
DK
  Eller
  Eller valg af køretøj i henhold til kriterier:
  Professionelle bileksperter på telefonen Bestilling og rådgivning:


  Olieskift - Hvilken motorolie? Hvor meget olie skal der på bilen?

  (Foto: Ensup @ istockphoto.com )

  Olieskift er en af de normale vedligeholdelsesopgaver, som en bilejer skal være bekendt med. Det er underordnet, hvor gammel bilen er, fordi udgifterne til at skifte olien er meget lav sammenlignet med den potentielle skade forårsaget af utilstrækkelig smøring. Olieskiftet kan både udføres af et værksted eller af dig selv - vi forklarer, hvad du skal overveje.

  • Motoroliens opgave
  • Hvorfor skal man skifte motorolie?
  • Skiftende intervaller på olien
  • Værksted eller gør det selv?
  • Hvor meget olie har bilen brug for?
  • Omkostninger for motorolien


  Hvad er motoroliens opgave?

  Olien fungerer primært som et smøremiddel, der sikrer, at de bevægelige dele i motoren gnider så lidt mod hinanden som muligt. Friktionen omdanner nemlig ikke kun energi til varme, hvilket påvirker brændstofseffektiviteten, men medfører også slid. Denne proces er selvforstærkende, fordi metallerne udvider sig ved højere temperaturer, hvilket medfører øget friktion. Olien har derfor også en kølende funktion på smørrestederne. Individuelle partikler, der ikke fjernes, flyder i olien og adskilles i oliefilteret. Denne rensende effekt forhindrer aflejringer i oliebrøndene og dermed blokeringer. Derudover kan fremmedlegemer ikke ridse som sandpapir på overfladerne. Man må ikke glemme oliens tættende funktion, f.eks. mellem cylindervæggene og stempelringene samt korrosionsbeskyttelse.


  Hvorfor skifte olie?

  Spørgsmålet om, hvorfor der er behov for at skifte olien ved de forudbestemte udskiftningsintervaller, er ikke indlysende. Motoren og bilen kører og der er ingen advarselslamper. Derudover antages der også ofte, at en ændring af oliefilteret er tilstrækkeligt, i stedet for en olieudskiftning. 

  Du kan dog være sikker på, at en udskiftning af olie er en nødvendighed for at bevare værdien af din bil og for at undgå skader. Over tid ændres konsistensen nemlig - årsagen til dette er grundet kemiske reaktioner med partikler fra blandt andet udstødningen og brændstoffet. Strukturen i olien ændres dermed, hvilket både kan brænde eller klumpe sig sammen. Hvis oliefilteret samtidigt er mættet, kan det lede til at huller og rør bliver tilstoppet.


  Olieskift, hvor ofte?

  Bilproducenten har angivet anbefalede intervaller for, hvornår olien skal skiftes. Vi anbefaler at du typisk udskifter olien hvert 15.000 kilometer eller hver 12 måned - udskift olien alt efter, hvad du når først. Især med biler der kører kortere ture, eksempelvis bybiler, skal dette overholdes. Dette er grundet at motoren ofte ikke når sin driftstemperatur.

  Olie fra dyrere mærker indeholder normalt flere tilsætningsstoffer, men husk, at det er altid bedre at skifte olie med billig olie end intet olieudskiftning.

  Olieskift på værkstedet - hvad skal du være opmærksom på?

  Den nemmeste måde at skifte olie på er ved at gå til værkstedet. Her skrues olieproppen af og olien samles i en olievogn. Herefter spændes en ny drænprop med en ny pakning på, oliefilteret udskiftes og ny olie bliver påført. Den største omkostningsfaktor er olien - sørg altid for at olien udskiftes “i henhold til producentens specifikationer”, altså om olieafløbsproppen og oliefilteret skiftes og hvilket mærke der bruges. 

  Fordelen ved at overlade det til et værksted er naturligvis, at man slipper for skidtet og samtidigt overlader det til en fagmand - men også at olien bliver bortskaffet forsvarligt.


  Hvis du selv skifter olien

  Olieskift er ikke raketvidenskab og kan nemt udføres, hvis du kan nå dræningsproppen og kan håndtere olien forsvarligt. Når olien er drænet, kan du evt. rense oliesumpen, og herefter drejes den nye olieudløbsstik med matchende pakning på. Oliefilteret skal ligeledes udskiftes og sidst påfyldes den nye olie på. Spildolien og det gamle oliefilter skal afskaffes forsvarligt - indlever det evt. ved den nærmeste genbrugsplads.


  Hvor meget olie skal der på min bil?

  Naturligvis varierer mængden af olie meget fra bil til bil, men en tommelfingerreglen er mellem 4-7 liter. Oplysningerne om mængden til netop din bil, kan du typisk finde i servicebogen. Hæld lidt olie i af gangen og tjek med oliestandsmåleren, hvor fyldt karret er.


  Hvad koster motorolie?

  Prisen pr. liter motorolie ligger typisk mellem 40-150 kroner. Forskellen findes normalt ved mængden af tilsatte additiver. Hvis den ønskede olie opfylder de specificerede specifikationer for køretøjet, er valget af selve olien sekundær.

  Se hele vores udvalg af motorolie .